Thom Roosen

 

Thom Roosen (1993) is een in Veldhoven geboren en getogen dirigent, multi-instrumentalist en docent.
Op jonge leeftijd startte hij met muzieklessen aan muziekschool Art4U. Toen samenspelen leuker bleek dan altijd maar alleen, is hij lid geworden van de plaatselijke harmonie waar hij nog steeds wekelijks van de partij is. Dit is tevens de plek waar Thom zich op een onbewaakt moment op de bok terug vond en de liefde voor het dirigeren ontdekt heeft.

Momenteel is Thom als docent verbonden aan Fanfare St. Aldegondis te Maasbree en muziekschool 040Muziek. Ook verzorgt hij in opdracht van muziekschool Kunstkwartier in Helmond verschillende scholenprojecten. Hiervoor verzorgt hij onder andere Blazersklassen, Blokfluitklassen en is hij actief bij een leerorkest.

Ook als arrangeur heeft hij inmiddels zijn sporen verdient. Hij schreef niet alleen voor Harmonie en Fanfare orkest maar ook voor andere bezettingen zoals Saxofoonorkest of Musical Band. Enkele van zijn arrangementen voor harmonieorkest worden uitgegeven en wereldwijd verkocht door Baton Music te Eindhoven.

Zijn grote passie ligt echter bij het dirigeren, momenteel is hij dirigent van Muziekvereniging OZOD uit Tricht, Fanfare NJA uit St. Oedenrode, Harmonie Sub Umbra uit Meerveldhoven en Koninklijke Harmonie Euterpe uit Venray. Deze zomer zal hij samen met Geert-Jan Kroon het ZomerOrkest Nederland (ZON) dirigeren tijdens haar tournee door Nederland. Dit is een orkest dat ieder jaar wordt samengesteld met musici tussen de 16 en 23 jaar uit heel Nederland.

 Hoewel Thom op jonge leeftijd het liefst zo snel mogelijk wilde stoppen met musiceren trok een dagje pretpark met het jeugdorkest van de harmonie hem over de streep om toch vol te houden. De hieruit voort gekomen muzikale hobby bleek zo leuk dat hij, na het behalen van zijn VWO-diploma, besloot de universiteit links te laten liggen en aan het Conservatorium in Tilburg van zijn passie zijn beroep te maken.

Zes jaar later studeerde hij, in 2018, af aan het Conservatorium met als hoofdvak klassiek saxofoon bij docent Andreas van Zoelen. Hierbij volgde hij een breed scala aan bijvakken zoals klarinet, Lichte muziek directie en een minor orkestdirectie. Deze minor orkestdirectie sloot hij af bij Arjan Tien, Chef-dirigent van de Koninklijke Marinierskapel.

Sinds 2021 is hij aan hetzelfde instituut begonnen met de Master orkestdirectie bij docenten Etienne Siebens, vaste gastdirigent van het Asko|Schönberg ensemble. En Sander Teepen, Assistent dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en hoofdvakdocent aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Hiernaast volgt hij lessen bij de internationaal vermaarde dirigent Frans-Aert Burghgraef

 Naast zijn studie volgde Thom vele masterclasses in binnen- en buitenland. Zo werkte hij als dirigent reeds met namen als Ivan Meylemans, Danny Oosterman en Fried Dobbelstein maar ook met orkesten als Orkest Zuid, Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning uit Beek en Donk en de huidig Europees kampioen, Harmonie St. Michaël uit Thorn.